Dominikana to kraj, który urzeka swoją
unikalną, karaibską atmosferą. Mieszkańców tej części wyspy Haiti cechuje nieodłączna radość i życzliwość. Typowy dla wyspiarzy
luz i brak pośpiechu jest miłą odskocznią dla wszystkich tych, którzy wybierają się na
wakacje w Dominikanie.
Dominikana – kraj muzyki i tańca
Nieodzowną częścią dominikańskiego stylu życia jest
taniec towarzyski, a w całym kraju królują niepodzielnie „
bachata”,
“merengue” oraz
„salsa”. Podobnie jest z
muzyką, bo każdy rodowity Dominikańczyk „
ma ją we krwi”.
Wielu
słynnych piosenkarzy Dominikany to rodzimi wykonawcy, którzy wykonują
typową dla Karaibów mieszankę rytmów latynoamerykańskich, afrykańskich, a nawet indiańskich (pozostałości po zamieszkujących niegdyś wyspę Indianach
Taino).
Muzykę słyszy się tu niemal wszędzie: w barach i lokalnych sklepach, restauracjach, a także z głośników samochodów i większości lokalnych domostw.
Karnawał w Dominikanie
W lutym we wszystkich większych miastach odbywają się niezwykle barwne
pochody karnawałowe. Kolorowo przebrani mieszkańcy Dominikany tańczą i świętują przy rytmach gorącej kreolskiej muzyki i afrykańskich bębnach. Najciekawsze imprezy są w
Santo Domingo,
Santiago i
La Vega.
Z czego słynie Dominikana?
Dominikana to kraina, gdzie królują
rum, cygara, kawa i
kakao. Warto o tym pamiętać, myśląc o zakupie pamiątek czy prezentów, które warto przywieźć z Karaibów.
Zobacz też:
Narodowym trunkiem jest
rum. W niektórych miejscach można go kupić o wiele łatwiej, niż butelkę wody.
- Ciekawostką jest fakt, że Dominikana produkuje większą ilość rumu na własny rynek, niż na eksport. Oddaje to skalę popularności tego trunku wśród mieszkańców, a także przyjezdnych, pragnących posmakować jednego z najlepszych alkoholi na świecie.
- Trzy popularne marki rumu to: Barcelo, Brugal i Bermudez.
Kuchnia Dominikany
Potrawy rodowitych Dominikańczyków to często połączenie wpływów hiszpańskich, afrykańskich i kreolskich oraz indiańskich (
Taino). Jednym z najbardziej znanych dań jest
Locrio de Pollo (Arroz con Pollo a la Dominicana), czyli ryż z kurczakiem i warzywami, obowiązkowo podawany z kawałkiem
świeżego awokado. Kolejną narodową potrawą jest
La Bandera, w tłumaczeniu “flaga": biały ryż, czerwona fasola i duszone mięso.
- Dominikana słynie z wysokiej jakości produktów odzwierzęcych – w tym mięsa czy jajek. Niemal w większości pochodzą one z wolnego wybiegu oraz są pozbawione antybiotyków czy sterydów, co przekłada się na ich doskonały smak.
Zobacz też:
Zwyczaje mieszkańców
Dominikańczycy kochają żywe kolory czego odbiciem są barwne domy i bajecznie kolorowe stroje. Tradycyjnym elementem krajobrazu wiejskiego jest
“bohio" (w języku Arawaków oznacza dom) - wiejska chata bezkominowa, zbudowana z desek z dachem krytym strzechą palmową.
Mieszkańcy tej części wyspy są narodem bardzo
otwartym i
pomocnym, często zdarza się, że widząc
Gringo (tak nazywają białego), nawiązują
życzliwy kontakt, pytając o kraj pochodzenia i samopoczucie lub udzielają rad na temat okolicznych atrakcji i miejsc,
wartych odwiedzenia.