Podstawą gospodarki Dominikany jest
rolnictwo. Ziemie uprawne zajmują ok. 2/5 powierzchni wyspy. Jednak mimo to, kraj ten posiada bogatą strukturę gospodarczą.
Dominikana – kraina tytoniu, kakao i kawy
Na dużych plantacjach uprawia się
trzcinę cukrową. Jest ona najważniejszym produktem rolnym na eksport. Duże znaczenie ma także uprawa
kakao,
kawy i
tytoniu.
- Dominikana słynie z cygar, a tradycje ręcznego zwijania liści aromatycznego tytoniu sięga tu czasów kolonialnych. Wiele z nich uchodzi za jedne z najlepszych na świecie – tuż po słynnych, kubańskich.
- Tytoń uprawia się tu głównie w Dolinie Cibao, a doskonałe warunki uprawy tytoniu i wyjątkowy mikroklimat sprawiły, że swoje plantacje mają tu m.in. Davidoff, Tabacalera, Fuente czy General Cigars.
- Dominikana eksportuje ponad 350 milionów cygar rocznie i są one znane i doceniane przez koneserów na całym globie.
Pierwsze
ziarna kakowca sprowadzili
do Dominikany Hiszpanie podczas czasów kolonialnych. Dziś plantacje kakao na Dominikanie cechuje duża bioróżnorodność, bo krzewy tej rośliny są uprawiane w towarzystwie drzew owocowych awokado, mango i bananowców. Bogata i żyzna gleba nadaje dojrzałym ziarnom kakao specyficzny i bogaty smak. Najczęściej uprawianą odmianą jest
Trinitario.
Kawa z Dominikany to prawdziwy
rarytas. Wybierając się na
wakacje do Dominikany, nie można pominąć degustacji tego „
czarnego złota”. Większość
upraw kawowca jest tu ekologicznych, choć jeszcze mało powszechne jest uzyskiwanie certyfikatów. Najpopularniejszym regionem, gdzie rosną najsmaczniejsze ziarna jest
Barahona.
- Dominikańczycy kochają kawę i spożywają jej ogromne ilości – dlatego, mimo iż kawa jest tu zbierana aż 5 razy w roku, tylko 20% zbiorów trafia na eksport. Resztę konsumują mieszkańcy wyspy.
- Najsłynniejszą kawą Dominikany jest Santo Domingo Coffee – jest tak samo popularna jak Lavazza we Włoszech. Pije się ją tutaj nawet kilka razy dziennie, nie tylko w domach, ale także w barach, restauracjach i sklepach spożywczych, tzw. colmado. Obowiązkowo posłodzoną sporą ilością cukru!
Rum jest uznawany za
narodowy trunek Dominikańczyków. Codziennie spożywa się go spore ilości na całej wyspie! Rodowici mieszkańcy najchętniej piją go z kostką lodu, coca-colą lub jako tzw.
„dominikańskiego szampana”, z napojem
Sprite. Powszechnie mówi się tutaj, że najlepsza na wszystkie zdrowotne problemy jest
witamina R – czyli… rum!
- Tradycja produkcji rumu sięga jeszcze czasów Kolumba, kiedy to pierwsze jego rodzaje wytwarzano z trzciny cukrowej (tak jak dziś).
- Dominikańczycy biją rekordy spożycia rumu – aż 90% całej produkcji trafia na rodzimy rynek, a zaledwie 10% na eksport.
- Najsłynniejsze marki rumu z Dominikany to Barcelo, Brugal i Bermudez.
Sprawdź też:<
Kawa, kakao, cygara i rum – co warto przywieźć z Dominikany?
Rolnictwo Dominikany
Na potrzeby miejscowe sadzi się
ryż, kukurydzę, owoce i warzywa. Na nizinach we wschodniej części kraju rozwinęła się
hodowla.
Dominikana słynie z ekologicznych owoców:
- bananów
- mango
- awokado
- papai
- smoczych owoców
Przemysł na Dominikanie
Głównym towarem eksportowym, obok produktów rolnych, jest
nikiel wydobywany w
Banao. Mniejsze znaczenie ma wydobycie srebra, złota, boksytów i soli kamiennej.
Przemysł przetwórczy produkuje melasę, tekstylia i nawozy sztuczne.
Dominikana – potęga turystyczna Karaibów
Od lat 80. rząd z powodzeniem rozwija
turystykę międzynarodową, która zaczyna przynosić coraz większe dochody, przekraczające 1 mld dolarów rocznie. Dominikana posiada
największą wśród krajów karaibskich liczbę pokoi hotelowych. Olbrzymi potencjał tego
karaibskiego kraju przyciąga co roku około 6 milionów turystów z całego świata, z czego
tylko w jednym miesiącu letnim (jak lipiec lub sierpień), wyspę potrafi odwiedzić
aż 800 tysięcy turystów!
Zobacz też: