Gospodarka Dominikany

Podstawą gospodarki Dominikany jest <strong>rolnictwo</strong>. Ziemie uprawne zajmują ok. 2/5 powierzchni wyspy. Jednak mimo to, kraj ten posiada bogatą strukturę gospodarczą. <h2>Dominikana – kraina tytoniu, kakao i kawy</h2> Na dużych plantacjach uprawia się <strong>trzcinę cukrową</strong>. Jest ona najważniejszym produktem rolnym na eksport. Duże znaczenie ma także uprawa <strong>kakao</strong>, <strong>kawy</strong> i <strong>tytoniu</strong>. <ul> <li>Dominikana słynie z cygar, a tradycje ręcznego zwijania liści aromatycznego tytoniu sięga tu czasów kolonialnych. Wiele z nich uchodzi za jedne z najlepszych na świecie – tuż po słynnych, kubańskich.</li> <li>Tytoń uprawia się tu głównie w <strong>Dolinie Cibao, </strong>a doskonałe warunki uprawy tytoniu i wyjątkowy mikroklimat sprawiły, że swoje plantacje mają tu m.in.<strong> Davidoff, Tabacalera, Fuente czy General Cigars.</strong></li> <li>Dominikana eksportuje ponad 350 milionów cygar rocznie i są one znane i doceniane przez koneserów na całym globie.</li> </ul> Pierwsze <strong>ziarna kakowca</strong> sprowadzili <strong>do Dominikany</strong> Hiszpanie podczas czasów kolonialnych. Dziś plantacje kakao na Dominikanie cechuje duża bioróżnorodność, bo krzewy tej rośliny są uprawiane w towarzystwie drzew owocowych awokado, mango i bananowców. Bogata i żyzna gleba nadaje dojrzałym ziarnom kakao specyficzny i bogaty smak. Najczęściej uprawianą odmianą jest <strong>Trinitario.</strong>

Pogoda na Dominikanie

Dzisiaj, 29.11 33°C
Podstawą gospodarki Dominikany jest rolnictwo. Ziemie uprawne zajmują ok. 2/5 powierzchni wyspy. Jednak mimo to, kraj ten posiada bogatą strukturę gospodarczą.

Dominikana – kraina tytoniu, kakao i kawy

Na dużych plantacjach uprawia się trzcinę cukrową. Jest ona najważniejszym produktem rolnym na eksport. Duże znaczenie ma także uprawa kakaokawy i tytoniu.
  • Dominikana słynie z cygar, a tradycje ręcznego zwijania liści aromatycznego tytoniu sięga tu czasów kolonialnych. Wiele z nich uchodzi za jedne z najlepszych na świecie – tuż po słynnych, kubańskich.
  • Tytoń uprawia się tu głównie w Dolinie Cibao, a doskonałe warunki uprawy tytoniu i wyjątkowy mikroklimat sprawiły, że swoje plantacje mają tu m.in. Davidoff, Tabacalera, Fuente czy General Cigars.
  • Dominikana eksportuje ponad 350 milionów cygar rocznie i są one znane i doceniane przez koneserów na całym globie.
Pierwsze ziarna kakowca sprowadzili do Dominikany Hiszpanie podczas czasów kolonialnych. Dziś plantacje kakao na Dominikanie cechuje duża bioróżnorodność, bo krzewy tej rośliny są uprawiane w towarzystwie drzew owocowych awokado, mango i bananowców. Bogata i żyzna gleba nadaje dojrzałym ziarnom kakao specyficzny i bogaty smak. Najczęściej uprawianą odmianą jest Trinitario. Kawa z Dominikany to prawdziwy rarytas. Wybierając się na wakacje do Dominikany, nie można pominąć degustacji tego „czarnego złota”. Większość upraw kawowca jest tu ekologicznych, choć jeszcze mało powszechne jest uzyskiwanie certyfikatów. Najpopularniejszym regionem, gdzie rosną najsmaczniejsze ziarna jest Barahona.
  • Dominikańczycy kochają kawę i spożywają jej ogromne ilości – dlatego, mimo iż kawa jest tu zbierana aż 5 razy w roku, tylko 20% zbiorów trafia na eksport. Resztę konsumują mieszkańcy wyspy.
  • Najsłynniejszą kawą Dominikany jest Santo Domingo Coffee – jest tak samo popularna jak Lavazza we Włoszech. Pije się ją tutaj nawet kilka razy dziennie, nie tylko w domach, ale także w barach, restauracjach i sklepach spożywczych, tzw. colmado. Obowiązkowo posłodzoną sporą ilością cukru!
Rum jest uznawany za narodowy trunek Dominikańczyków. Codziennie spożywa się go spore ilości na całej wyspie! Rodowici mieszkańcy najchętniej piją go z kostką lodu, coca-colą lub jako tzw. „dominikańskiego szampana”, z napojem Sprite. Powszechnie mówi się tutaj, że najlepsza na wszystkie zdrowotne problemy jest witamina R – czyli… rum!
  • Tradycja produkcji rumu sięga jeszcze czasów Kolumba, kiedy to pierwsze jego rodzaje wytwarzano z trzciny cukrowej (tak jak dziś).
  • Dominikańczycy biją rekordy spożycia rumu – aż 90% całej produkcji trafia na rodzimy rynek, a zaledwie 10% na eksport.
  • Najsłynniejsze marki rumu z Dominikany to Barcelo, Brugal i Bermudez.
Sprawdź też:<

Kawa, kakao, cygara i rum – co warto przywieźć z Dominikany?

Rolnictwo Dominikany

Na potrzeby miejscowe sadzi się ryż, kukurydzę, owoce i warzywa. Na nizinach we wschodniej części kraju rozwinęła się hodowla.
Dominikana słynie z ekologicznych owoców:
  • bananów
  • mango
  • awokado
  • papai
  • smoczych owoców

Przemysł na Dominikanie

Głównym towarem eksportowym, obok produktów rolnych, jest nikiel wydobywany w Banao. Mniejsze znaczenie ma wydobycie srebra, złota, boksytów i soli kamiennej. Przemysł przetwórczy produkuje melasę, tekstylia i nawozy sztuczne.

Dominikana – potęga turystyczna Karaibów

Od lat 80. rząd z powodzeniem rozwija turystykę międzynarodową, która zaczyna przynosić coraz większe dochody, przekraczające 1 mld dolarów rocznie. Dominikana posiada największą wśród krajów karaibskich liczbę pokoi hotelowych. Olbrzymi potencjał tego karaibskiego kraju przyciąga co roku około 6 milionów turystów z całego świata, z czego tylko w jednym miesiącu letnim (jak lipiec lub sierpień), wyspę potrafi odwiedzić aż 800 tysięcy turystów!

Zobacz też:

Opinie o miastach na Dominikanie

4,0
Bavaro Łukasz
Miejscowość głównie turystyczną. Piękne plaże

Dominikana na skróty