Tradycyjna kuchnia na Dominikanie - jakie potrawy zjeść na wakacjach?
Dominikana jest najczęściej odwiedzanym krajem na Karaibach. Idylliczna wyspa słynąca z białych piaszczystych plaż, turkusowych wód i pięknych kurortów co roku przyciąga tysiące turystów. Będąc na miejscu, warto więc spróbować lokalnej kuchni. Wypróbuj najpyszniejsze potrawy na Dominikanie i pozwól się uwieść lokalnym smakom!
Tradycyjna kuchnia Dominikany jest odzwierciedleniem jej historii i wielokulturowości. Jeśli zastanawiasz się, jakich potraw najlepiej spróbować podczas następnej podróży na Karaiby, przeczytaj wybrane przez nas zestawienie i wybierz się w kulinarną podróż, którą zapamiętasz na całe życie. Wakacje w Dominikanie czekają!
Dominikana – mix smaków z różnych krajów
Ze względu na swoją kolonialną historię i fale imigracji, ponad 70% populacji Republiki Dominikańskiej składa się z mieszanych grup etnicznych. Można to również zaobserwować w lokalnej kuchni na Dominikanie, która w dużej mierze jest połączeniem wpływów hiszpańskich, rdzennych Taíno, afrykańskich i bliskowschodnich.
Podobnie jak w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, biały ryż, fasola i banany królują na wszystkich stołach. Preferowanym rodzajem mięsa jest wieprzowina i kurczak. Koza i wołowina są również dosyć powszechne. W wielu przepisach znajdziemy także owoce morza.
Mangú
Mangú to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań kuchni dominikańskiej, przez wielu uważane za oficjalne danie śniadaniowe Dominikany.
Aby przygotować mangú, ugotowane banany rozgniatane są na gładką konsystencję, a następnie mieszane z masłem lub olejem i wodą, w której były gotowane. Następnie posypuje się je czerwoną cebulą smażoną w occie i podaje z dodatkami, takimi jak queso frito (smażony ser), jajka sadzone lub plastry smażonego dominikańskiego salami. Podawane ze wszystkimi trzema, określane jest jako los tres golpes ("trzy uderzenia") - czyli mangu z serem, jajkami i salami.
Powiązane artykuły:
Mofongo
Podobnie jak mangú, mofongo jest popularnym dominikańskim daniem z puree z bananów, jednak nie są one gotowane. W tym wypadku należy je usmażyć lub upiec, a następnie rozgnieść z czosnkiem, solą i olejem. Zacier jest następnie formowany w kulkę i podawany z mięsem lub owocami morza oraz bulionem z kurczaka lub mięsa. Jest to popularny przepis na lunch lub kolację, a także jako przekąska.
Pastelitos
Pastelito to niezwykle popularne na Dominikanie danie, powszechnie spożywane na Karaibach i w pozostałej części Ameryki Łacińskiej. Jest to okrągłe ciasta w kształcie półksiężyca, zwykle z nadzieniem mięsnym.
Tradycyjne dominikańskie pastelitos smażone są na głębokim tłuszczu, ale mogą być również pieczone. Co ciekawe, mogą być one wypełnione dowolną liczbą składników, takich jak kurczak, wołowina, wieprzowina, warzywa i ser. Dostępne są również opcje z owocami lub dżemami – w wersji deserowej.
Kipe
Kipe (lub quipe) to dominikańska wersja libańskiego kibbeh, krokieta z nadzieniem z przyprawionego mielonego mięsa, cebuli i bulguru. Danie to zostało przywiezione na Dominikanę przez imigrantów z Bliskiego Wschodu, którzy przybyli na Karaiby pod koniec XIX wieku.
W przeciwieństwie do tradycyjnego kibbeh z Bliskiego Wschodu, w którym możemy spodziewać się jagnięciny, dominikańskie kipe stawia na wołowinę. Do nadzienia dodaje się również mniej przypraw. Jest to mieszanka kaszy bulgur, mielonej wołowiny, drobno pokrojonej cebuli i papryki, posiekanych liści bazylii, sosu pomidorowego i rodzynek.
Ensalada Rusa (rosyjska sałatka)
Ensalada rusa to po hiszpańsku "rosyjska sałatka". Jest to popularna sałatka ziemniaczana spożywana w wielu częściach świata, w tym na Dominikanie, gdzie uważana jest za podstawowe danie bożonarodzeniowe.
Ensalada rusa występuje w wielu odmianach, ale jej podstawowymi składnikami są ziemniaki, jajka i majonez. Można ją przygotować z dowolną liczbą dodatkowych składników, takich jak marchew, kukurydza i zielony groszek. Wersje zawierające jabłka są najbardziej popularne w okresie Bożego Narodzenia. Poza świętami, ensalada rusa jest podstawą rodzinnych bankietów i innych spotkań towarzyskich.
Moro de Habichuelas
Moro to popularne danie z ryżu i fasoli. Spróbujemy go na Karaibach i w Ameryce Łacińskiej, gdzie występuje w wielu najróżniejszych odmianach. W kuchni dominikańskiej najbardziej popularne jest właśnie moro de habichuelas.
Potrawa ta zwykle przygotowywana jest z fasoli pinto, ale można je również posiłkować się innymi rodzajami, takimi jak czarna fasola, fasola fava lub fasola navy. Jest to bardzo popularne na Dominikanie danie, które często łączy się z jakimś rodzajem mięsnego gulaszu, takiego jak carne molida.
Carne molida
Carne molida to danie z mielonego mięsa, popularne w niektórych częściach Karaibów, Ameryki Łacińskiej i Filipin.
Przygotowanie i składniki carne molida różnią się w zależności od regionu, jednak zazwyczaj jest to mięso mielone - zwykle wołowina - gotowane z koncentratem pomidorowym, cebulą, zieloną papryką, oliwkami oraz wieloma ziołami i przyprawami. Jest to uniwersalne danie, które można łączyć z arroz blanco (białym ryżem) lub stosować jako nadzienie do empanadas, pastelitos lub kipes.
Locrio
Locrio to danie przygotowywane z przyprawionego ryżu podawanego z mięsem, jak kurczak, wieprzowina, skorupiaki lub lokalne salami. W smaku podobne do hiszpańskiej paelli.
Locrio zawdzięcza swój kolor sosowi pomidorowemu. Na Dominikanie znajdziemy wiele rodzajów locrio - w zależności od mięsa, z którym jest podawane. Niektóre z najpopularniejszych to locrio de pica-pica (pikantne sardynki), locrio de camarones (krewetki), locrio de arenque (wędzony śledź) i locrio de salami (dominikańskie salami).
La Bandera Dominicana
La Bandera Dominicana, w skrócie "la bandera", to narodowe danie Republiki Dominikańskiej. Dosłownie oznacza "flagę Dominikany". Jest to popularne danie obiadowe z białego ryżu, fasoli i mięsa.
La bandera zawdzięcza swoją nazwę kolorom flagi Dominikany. Biel jest reprezentowana przez ryż, natomiasy czerwień przez fasolę lub żurawinę. Nic na talerzu nie jest niebieskie, ale kolor ten symbolicznie reprezentowany jest przez mięso.
Oprócz tych trzech głównych składników, potrawę często podaje się także z sałatką i dodatkami, jak tostones, fritos maduros lub awokado.
Spróbuj najpyszniejszych potraw na Dominikanie i wybierz się w podróż śladami lokalnej kuchni. Poznawanie lokalnych przepisów tradycyjnych dla danego regionu to jeden z najlepszych elementów wakacyjnego podróżowania!
Podsumowanie
- Mangú - tradycyjne śniadaniowe danie. Zgniecione gotowane banany mieszane z masłem, cebulą i różnymi dodatkami.
- Mofongo - danie z puree z bananów, które są smażone. Podawane z mięsem lub owocami morza.
- Pastelitos - okrągłe ciasta z różnymi nadzieniami mięsnymi lub słodkimi.
- Kipe - dominikańska wersja libańskiego kibbeh. Krokiety z mięsem, cebulą i bulgurem.
- Ensalada Rusa - ziemniaczana sałatka z jajkiem, majonezem i innymi składnikami.
- Moro de Habichuelas - danie z ryżu i fasoli. Popularne na Karaibach.
- Carne molida - danie z mielonego mięsa gotowanego z różnymi dodatkami.
- Locrio - przyprawiony ryż podawany z różnymi rodzajami mięs. Podobne do hiszpańskiej paelli.
- La Bandera Dominicana - narodowe danie składające się z białego ryżu, fasoli i mięsa, nawiązujące do kolorów flagi Dominikany.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.