Sprawdź, co zjeść na Malcie - lokalne przysmaki i nie tylko!
Malta to prawdziwie rajska wyspa pełna pięknych plaż, niesamowitej architektury, a przede wszystkim również… przepysznych potraw. Poznaj wybrane przez nas najlepsze dania na Malcie i poczuj, prawdziwe niebo w gębie!
W artykule znajdziesz:
Podróżując na Maltę koniecznie spróbuj lokalnych potraw! Maltańska kuchnia słynie bowiem z aromatycznych, obfitych dań tworzonych przy użyciu najwyższej jakości lokalnych składników. Gotowi na kulinarną przygodę? Przedstawiamy TOP najsmaczniejszych potraw na wyspie!
Pastizzi
Zacznijmy od najpopularniejszej przekąski, czyli pastizzi, którą można znaleźć w – uwaga - pastizzerii. Pastizzi to małe, kruche ciastka nadziewane ricottą lub, jeśli wolisz zdrowszą opcję, słodkim groszkiem. Pastizzi przypominają nieco croissanty. Gwarantujemy – każdy znajdzie smak dla siebie!
Ftira
Ftira to specjalny rodzaj płaskiego chleba z dziurką w środku. Natarty jest on oliwą, pomidorem, czosnkiem i cebulą. Prawidłowym skojarzeniem będzie tu coś w rodzaju bajgla ciabatta ze śródziemnomorskim akcentem.
Mówi się, że najlepsze ftiras pochodzą z Gozo, ale najlepiej, jeśli ocenicie to sami! Ta przekąska jest tak maltańska, jak to tylko możliwe. Jednym słowem – idealna przekąska na lato!
Stuffat tal-fenek
Innymi słowy – tradycyjny maltański gulasz z królika. Dania z królikiem uważane są bowiem za narodowe smaki Malty. Stuffat tal-fenek jest powoli gotowany (przez wiele godzin!), aby mięso mogło łatwo odłączyć się od kości i połączyć z bogatym sosem z pomidorów, czerwonego wina i czosnku.
Dodatki do Stuffat tal-Fenek mogą być właściwie dowolne - więc wszystko, od warzyw po makaron i maltański chleb - może być opcją.
Soppa ta' l-armla
Znana również jako Zupa Wdowy, Soppa ta' l-Armla to zupa warzywna, którą można jeszcze ulepszyć, dodając świeży ser maltański i jajko, a następnie posypując ją parmezanem. Inną opcją może być dodanie makaronu, ponieważ – jak powszechnie wiadomo - makaron sprawia, że wszystko staje się lepsze.
Desery
Może się wydawać, że jeśli mieszka się na wyspie pełnej pysznych serów i świeżych owoców, nie potrzeba wielu deserów. Nic bardziej mylnego! Maltańczycy zapożyczyli (i zaadaptowali) wiele przepisów na desery - na przykład cannoli czy pudding chlebowy. Na wyspie znajdziemy iście niesamowite ciasta i ciasteczka, więc śmiało próbuj jak najwięcej wypieków.
Jeśli świętujesz Boże Narodzenie lub karnawał właśnie na Malcie, koniecznie skosztuj słynnego Qagħaq tal-Għasel, czyli pierścienia z ciasta wypełnionego marmoladą, owocami cytrusowymi, wanilią i przyprawami.
Kanapka z omletem Ftira
Prawdziwa rozkosz - oto, co się dzieje, gdy wypełnisz omletem bajgiel ciabatta i zjesz go na śniadanie. Jest to idealny (i obfity!) początek dnia pełnego maltańskich przygód. Kanapka z omletem podawana jest czasami na przytulnym łóżku z frytkami ziemniaczanymi.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego na Malcie każdy dzień będzie wyjątkowy!
Hobz Biz-zejt
Jest to danie przystawkowe i zwykle podaje się je w eleganckich restauracjach i barach. Hobz Biz-zejt to pyszny chleb podawany z oliwą z oliwek i mieszanką posiekanych pomidorów, cebuli i ziół. Prostota i smak w jednym!
Aljotta
Malta jest otoczona morzem, dlatego znajdziesz tu jedne z najlepszych i najświeższych owoców morza. Będąc na miejscu, zdecydowanie polecamy skosztować słynnej Aljotta, czyli tradycyjnej maltańskiej zupy rybnej z czosnkiem i pomidorami. Gwarantujemy – palce lizać!
Gbejniet
Gbejniet to klasyczny ser maltański, wytwarzany z mleka koziego lub owczego. Gotowy ser ma okrągły kształt z płaską górą i dołem, w restauracjach podawany jest z pieprzem. Co ciekawe, gbejniet może być także świetnym prezentem do domu dla przyjaciół i krewnych.
Dzięki podobieństwu do mozzarelli świetnie sprawdza się również na pizzy, ale ma bardziej orzechowy smak, dlatego często dodaje się go do makaronów lub zup.
Timpana
Podobnie jak wiele innych dań, Timpana jest daniem na bazie makaronu. Przygotowuje się ją wrzucając ugotowany na parze makaron do sosu pomidorowego z niewielką ilością mielonej lub peklowanej wołowiny, a następnie łączy się z mieszanką surowego jajka i startego sera, czasami dodaje się jajko na twardo. Na koniec makaron „zamyka się” w cieście przed pieczeniem.
Bragioli
Bragioli, znane również jako oliwki wołowe, to cienki kawałek steku zawinięty w mieszankę mielonego mięsa i boczku. Na miejscu można znaleźć wiele różnych rodzajów Bragioli z różnorodnym wyborem składników farszu, ale zwykle podaje się je z ziemniakami i sosem przypominającym sos.
Danie to podobne jest nieco do amerykańskiego pieczeni mięsnej, ale ze stekiem owiniętym wokół niej. Każdy miłośnik mięsa zakocha się w tym daniu po uszy!
Spróbuj najpyszniejszych potraw na Malcie i poznaj, czym jest prawdziwy relaks. Na wyspie znajdziesz pełną gamę najróżniejszych smaków, dlatego z pewnością każdy znajdzie tam coś dla siebie – od słodyczy po świeże owoce morza. Gotowi na przygodę?
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.