Quesadilla: Błyskawiczny przysmak z Meksyku
Zaprosiłeś znajomych na obiad i zastanawiasz się, jak najlepiej zaspokoić ich apetyt - nie spędzając całego popołudnia w kuchni? Postaw na sprawdzony klasyk, który wywodzi się z dalekiego Meksyku, jednak szybko podbił serca na całym świecie. Co stoi za sukcesem egzotycznie nazwanej quesadilli? Jest prosta w przygotowaniu i świetna dla wegetarian, miłośników mięsa i małych dzieci.
Kolebka przepysznej kuchni skąpana w Morzu Karaibskim
Co może być lepszego niż słoneczny dzień spędzony na białej plaży obmywanej przez lazurowo-błękitne wody Karaibów? Co powiesz na perspektywę wakacji w kraju, który zadziwi Cię wspaniałością swoich zabytków, ciepłą atmosferą, dziką przyrodą i wyśmienitą kuchnią? Mówimy tu oczywiście o Meksyku! Wymarzone miejsce, w którym można uzyskać idealną opaleniznę w środku zimy, sfotografować się przy piramidach Majów, podziwiać piękno rafy koralowej i imprezować jak gwiazdy Hollywood w Acapulco.
Przysmaki dla każdego
Nadzienie tradycyjnej quesadilli może być tak różnorodne i bogate, zupełnie jak Twoje meksykańskie wakacje. Quesadilla ona swoje początki jeszcze w kolonialnym Meksyku. Na początku była to typowa tortilla z mąki kukurydzianej zapiekana z kilkoma rodzajami sera. Popularność chrupiącego placka z roztopionym serem szybko stała się nieodłącznym elementem menu budek z fast foodami. Oryginalny wariant serowy, od którego danie nosi nazwę queso - czyli po hiszpańsku ser - doczekał się wielu wariacji w postaci dodatków z warzyw, kurczaka i wieprzowiny, tofu, grzybów i owoców z czekoladą. Niezależnie od tego czy zdecydujesz się na klasykę, czy też stworzysz quesadillę w swoim własnym stylu, wiedz, że w Meksyku masz gwarancję, że zostaniesz do tego poczęstowany orzeźwiającym guacamole z awokado lub pikantną pomidorową salsą roja.
Mali smakosze pokochają słodką wersję, która wywodzi się z wyspy El Hierro. Na tej najmniejszej z Wysp Kanaryjskich, która najbardziej znana jest miłośnikom dzikiej przyrody, na twoim talerzu wyląduje chrupiąca tortilla z serem, jajkiem, cytryną, cukrem i szczyptą anyżu. Chociaż ta kombinacja może wydawać się dość zaskakująca, jest ona niezwykle smaczna. Podobnie jak urokliwe zatoczki, poszarpane klify i romantyczne plaże El Hierro. Aż nie możesz się doczekać uczty w meksykańskim stylu, prawda?
Do pachnącej z kurczakiem dla 4 osób będziesz potrzebować następujących elementów:
- 2 piersi z kurczaka
- duża czerwona cebula
- sos guacamole
- 4 tortille kukurydziane lub pszenne (przekrojone na pół)
- 250 g startej mozzarelli
- 4 plasterki sera cheddar
- garść świeżej bazylii
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- limonka
Quesadillas są najsmaczniejsze, gdy są świeże. Nie próbuj więc przygotowywać ich z wyprzedzeniem. Najlepiej zaangażuj w ich przygotowanie swoich gości i przy kieliszku schłodzonego Mezcalu omów plany na kolejne wakacje.
Teraz możesz już rozgrzać patelnię i zacząć gotować:
- Na patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w plastry czerwoną cebulę.
- Po chwili dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, dodaj sól i pieprz i smaż do miękkości.
- Na innej patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć tortillę z jednej strony.
- Po chwili posyp tortillę startą mozzarellą, mieszanką mięsną, bazylią i serem cheddar.
- Obróć wypełnioną tortillę na patelni i pozwól jej się usmażyć z drugiej strony.
- Po zdjęciu z patelni podziel na pół, skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem guacamole.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.