Lody włoskie - poznaj ich historię i ciekawostki!
Żadna podróż do Włoch nie byłaby kompletna bez skosztowania pysznych lokalnych lodów. Ten słodki przysmak zaskarbił sobie względy wszystkich grup wiekowych – i nie ma czemu się dziwić! Poznaj historię gelato i przygotuj się na wakacje w słońcu Włoch!
Ile razy na plaży miałeś ochotę na pyszne i orzeźwiające lody włoskie? Przeczytaj przygotowane przez nas ciekawostki i poznaj smak prawdziwego lata.
Krótka historia lodów włoskich
Historia gelato sięga jest bardzo długa i stosunkowo zawiła. Co ciekawe, na początku Grecy przygotowywali swoje napoje bezalkoholowe z cytryną, sokiem z granatów, miodem i lodem lub śniegiem – by następnie zacząć używać mrożonego mleka. Prawdziwym przodkiem współczesnych lodów jest jednak Sycylia.
W IX wieku Arabowie sprowadzili do Włoch trzcinę cukrową, wraz ze specjalną metodą przygotowywania naparów na bazie wody z cukrem, ziołami i przyprawami, które następnie zamrażano w pojemnikach wypełnionych solą i lodem.
Tradycja ta została następnie zaimportowana na Sycylię. Tutaj, w 1686 roku, szef kuchni Francesco Procopio dei Coltelli przygotował pierwszą mieszankę. Sprawdź, których ciekawostek o gelato nie znaliście!
All Inclusive - Włochy
Beztroskie wakacje czekają…
Last minute - Włochy
Wylot nawet następnego dnia!
Lato - Włochy
Zaplanuj wymarzone wakacje
Tradycyjne lody a gelato - różnice
Lody i gelato różnią się głównie proporcją składników w bazie i szybkością ich ubijania. Warto pamiętać, że włoskie gelato zawierają mniej tłuszczu mlecznego niż tradycyjne lody, są ubijane w wolniejszym tempie i zazwyczaj podawane w cieplejszej temperaturze, uzyskując tym samym bardziej miękką i gęstszą konsystencję.
Tradycyjne lody są więc bardziej “napowietrzone” niż gelato i mają wyższą zawartość tłuszczu, przez co włoskie odpowiedniki są bardziej miękkie i pełne smaku.
Najpopularniejsze smaki gelato we Włoszech
Jedną z cech charakterystycznych włoskich lodów jest szeroka gama dostępnych smaków. Oprócz tych klasycznych, takich jak wanilia, czekolada czy truskawka, tradycyjne włoskie lodziarnie często oferują mnóstwo kreatywnych i unikalnych opcji, jak lawendowe czy szafranowe. Ale jaki jest najpopularniejszy smak lodów we Włoszech?
10 najlepszych smaków lodów gelato do spróbowania we Włoszech:
- Crema (śmietankowe)
- Cioccolato (klasyczna czekolada)
- Pistacchio (pistacjowe)
- Stracciatella (wanilia z kawałkami czekolady)
- Mandorla (migdałowe)
- Limone (cytryna)
- Fragola (truskawka)
- Spumoni (wielokolorowe lody z owocami i orzechami)
- Bacio (czekolada i orzechy laskowe)
- Frutti di scusa (owocowe)
Lody włoskie – ciekawostki, których nie znaliście
- Słowo "gelato" pochodzi od włoskiego słowa "congelato", które oznacza zamrożony. Warto jednak wiedzieć, że gelato nie jest tak zimne, jak typowe lody, które można dostać w naszym kraju.
- Sycylijski rybak Francesco Propocio dei Coltelli stworzył pierwszą w historii maszynę do produkcji lodów w 1686 roku i przyczynił się do jej popularyzacji. Wkrótce potem otworzył w Paryżu kawiarnię o nazwie Café Procope, do której paryżanie tłumnie przybywali na wyśmienite lody i kawę.
- Dopiero w latach dwudziestych i trzydziestych XX wieku lody stały się naprawdę popularnym przysmakiem… gdy wprowadzono wózki z lodami! Z biegiem lat zyskiwały one coraz więcej miłośników.
- Gelato jest zazwyczaj sprzedawane w gelateriach, które można znaleźć w całych Włoszech! Osoba serwująca kremową przekąskę nazywana jest gelatai, a jeśli używa łopatki zamiast czerpaka, jest to dobry znak autentyczności!
- Typowymi składnikami lodów gelato są owoce, cukier i mleko, i zazwyczaj mają mniej tłuszczu i więcej smaku niż zwykłe lody. Wynika to z mniejszej ilości tłuszczu mlecznego, który może być nawet o 14% mniejszy, a także z braku żółtek jaj.
- Niektóre z najpopularniejszych smaków lodów we Włoszech to czekolada z orzechami laskowymi (bacio), wanilia z kawałkami czekolady (stracciatella), cytryna (limone) i pistacja (pistachio).
- Jedną z najlepszych cech lodów gelato jest ich kremowa, gładka konsystencja, która wynika z niższej zawartości… powietrza. Może być ona nawet o 50% mniejsza, co oznacza, że mrożona rozkosz topi się szybciej, zapewniając bogatszy smak.
- We Włoszech zobaczyć można Międzynarodowy Puchar Świata Gelato o nazwie Coppa deel Mondo della Gelateria, w którym ludzie podróżują z krajów (takich jak Japonia, Maroko, Hiszpania i Polska) rywalizują o najlepsze dania z lodów, rzeźby i desery lodowe!
- Istnieje wiele terminologii, które należy znać przy zamawianiu lodów; affogato jest idealne dla tych, którzy uwielbiają smak kawy, ponieważ delikatne lody są oblane pysznym espresso. Jeśli szukasz deseru w stylu sundae z bitą śmietaną, poprosisz o gelato con panna, a jeśli masz ochotę na kanapkę z lodami, brioche con gelato jest wyborem dla Ciebie!
Ile z przygotowanych przez nas ciekawostek było zaskoczeniem? Wybierz się na wycieczkę do słonecznych Włoch i koniecznie spróbuj słynnych gelato. W końcu lokalne przysmaki najlepiej próbować… u źródła!
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.