Przejdź do... | Przejdź do głównego menu

Kuchnia meksykańska - popularne potrawy

Kuchnia Meksyku jest jedną z najciekawszych i najbardziej lubianych na całym świecie! Połączenie starych, lokalnych technik, które w niektórych miejscach stosowane są do dziś, a do tego kilka podstawowych składników, bez których nie można się obejść, to klucz do najpyszniejszych meksykańskich posiłków. Sprawdź przygotowaną przez nas listę najpopularniejszych potraw i wybierz się w kulinarną podróż do jednego z najbardziej kolorowych miejsc na świecie!

Chilaquiles - kuchnia meksykańska

Chilaquiles - kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska została szeroko doceniona na całym świecie – i nie ma czemu się dziwić. W 2010 roku meksykańska gastronomia została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe. Meksyk jest znany ze swoich ulicznych targów, na których można znaleźć prawdziwe skarby. Każdy targ uliczny ma swój własny obszar gastronomiczny, który idealnie reprezentuje lokalną kuchnię. Jeśli kiedykolwiek odwiedzisz ten kraj, nie możesz przegapić jedzenia na targu ulicznym! Przedstawiamy TOP kuchni meksykańskiej!

Chilaquiles

Chilaquiles to zdecydowanie najpopularniejsze śniadanie w kraju. Składa się z trójkątnych kawałków smażonej lub opiekanej tortilli kukurydzianej, zwanej totopos, nasączonej czerwonym lub zielonym ostrym sosem, z dodatkiem rozdrobnionego kurczaka, chorizo, rozdrobnionej wołowiny i jajecznicy lub jajka sadzonego. Udekorowane świeżym serem, kolendrą i pokrojoną w plasterki cebulą, podawane ze smażoną fasolą. Prawdziwy kulinarny rarytas!

Zaplanuj wakacje marzeń

w Meksyku


Sprawdź oferty

Huevos Rancheros

Huevos Rancheros - kuchnia meksykańska

Huevos Rancheros - kuchnia meksykańska

Danie przypominające kapelusze dwóch ranczerów. Składa się z dwóch smażonych tortilli kukurydzianych, zwieńczonych smażoną fasolą i dwoma jajkami z żółtkiem, a wszystko to skąpane w czerwonym ostrym sosie i udekorowane kolendrą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Machaca (rozdrobniona suszona wołowina)

Machaca - kuchnia meksykańska

Machaca - kuchnia meksykańska

Jest to jedno z najpopularniejszych dań w północnej części Meksyku. Machaca jest bardzo wszechstronna; można bowiem zjeść ją w taco, nadziewanym burrito, flautas lub po prostu jako gulasz z tortillami, fasolą lub ryżem. Machaca to nic innego jak meksykańska alternatywa  rozdrobnionej suszonej wołowiny z odpowiednimi przyprawami. Jest przepyszna!

Pozole

Pozole - kuchnia meksykańska

Pozole - kuchnia meksykańska

Czerwona zupa z fasolą, rzodkiewką i zieleniną obok tortilli. Według antropologów ta prehiszpańska zupa była niegdyś używana jako część rytualnych ofiar. Obecnie kurczak, wieprzowina i wegetariańskie wersje pozole są łatwo dostępne w bardziej codziennym otoczeniu. Wykonane z kukurydzy hominy z dużą ilością ziół i przypraw, danie jest tradycyjnie duszone przez wiele godzin, często przez noc. Gdy jest gotowe do podania, posypuje się je sałatą, rzodkiewką, cebulą, limonką i chili.

Tacos al pastor

Tacos al pastor - kuchnia meksykańska

Tacos al pastor - kuchnia meksykańska

Tacos al Pastor to specjalna mieszanka sosu z meksykańskimi przyprawami i achiote. Jest to bardzo charakterystyczna meksykańska przyprawa, a zarazem jeden z najpopularniejszych wariantów tacos. Początki tego przepisu sięgają lat 20. i 30. XX wieku oraz przybycia libańskich i syryjskich imigrantów do Meksyku. Aby stworzyć tacos al pastor (co w wolnym tłumaczeniu oznacza "w stylu pasterza"), cienkie paski wieprzowiny są krojone, umieszczane na kukurydzianej tortilli i podawane z cebulą, liśćmi kolendry i ananasem.

Tostadas

Tostadas - kuchnia meksykańska

Tostadas - kuchnia meksykańska

Tostadas pokryte smażoną fasolą, marynowaną czerwoną cebulą, świeżymi ziołami, chilli i innymi dodatkami. Co zrobić z nieświeżymi tortillami? Oczywiście usmażyć je! Tostadas, czyli inaczej tosty, są prostym, ale pysznym daniem składającym się z kukurydzianych tortilli smażonych we wrzącym oleju, aż staną się chrupiące i złociste. Są one następnie podawane same lub ułożone wysoko z dowolną liczbą dodatków, czyli frijoles (smażona fasola), ser, gotowane mięso, owoce morza i ceviche.

Chiles en nogada

Chiles en nogada - kuchnia meksykańska

Chiles en nogada - kuchnia meksykańska

Chili w białym sosie z pestkami granatu. Szczycące się trzema kolorami meksykańskiej flagi, chiles en nogada jest jednym z najbardziej patriotycznych dań w Meksyku. Chilli Poblano wypełnione picadillo (mieszanką posiekanego mięsa, owoców i przypraw) reprezentują zieleń na fladze, sos śmietanowy na bazie orzechów włoskich to biel, a nasiona granatu to czerwień. Pochodząca z Puebli potrawa została podana po raz pierwszy Don Agustinowi de Iturbide, wyzwolicielowi i późniejszemu cesarzowi Meksyku.

Elote

Elote - kuchnia meksykańska

Elote - kuchnia meksykańska

Elote to meksykańska grillowana kukurydza w kolbie podawana z serem cotija i chili w proszku. Prawie na każdym rogu w Meksyku można znaleźć kogoś, kto sprzedaje elote, meksykańską kukurydzę w kolbie. Kukurydza jest tradycyjnie gotowana i podawana na patyku (do jedzenia jak lody) lub w miseczkach, po odcięciu ziaren od kolby. Następnie dodaje się do niej sól, chili w proszku, limonkę, masło, ser, majonez i kwaśną śmietanę.

Enchiladas

Enchiladas - kuchnia meksykańska

Enchiladas - kuchnia meksykańska

Enchiladas pochodzą z czasów Majów, kiedy mieszkańcy Doliny Meksyku jedli kukurydziane tortille owinięte wokół małych ryb. Obecnie używa się zarówno kukurydzianych, jak i mącznych tortilli, które wypełnia się mięsem, serem, owocami morza, fasolą, warzywami lub wszystkimi powyższymi składnikami. Nadziewane tortille są następnie polewane sosem chili, tworząc idealne meksykańskie śniadanie.

Guacamole

Guacamole - kuchnia meksykańska

Guacamole - kuchnia meksykańska

Guacamole to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw w Meksyku, ale niewiele osób wie, że ten tradycyjny sos pochodzi z czasów Azteków. Przygotowywane ze zmiażdżonego awokado, cebuli, pomidorów, soku z cytryny i papryczek chili (a czasem także ząbka lub dwóch czosnku), guacamole jest często spożywane z chipsami tortilla lub jako dodatek do dań.

Tamale

Tamale - kuchnia meksykańska

Tamale - kuchnia meksykańska

Tamale z kukurydzy z majonezem chintextle (pasta Oaxacan z chili) i serem po raz pierwszy przygotowane zostały przez Azteków, Majów i Inków, którzy potrzebowali pożywnego jedzenia w podróży, aby zabrać je na bitwę. Kieszonki z ciasta kukurydzianego nadziewane słodkim lub pikantnym nadzieniem, a następnie zawijane w liście bananowca lub łuski kukurydzy i gotowane na parze. Nadzienia mogą być różne - od mięs i serów po owoce, warzywa i chilli. Pamiętaj jednak, aby wyschnięty liść bananowca wyrzucić przed jedzeniem!

 

Palce lizać, prawda? Kuchnia meksykańska to prawdziwy raj dla podniebienia. Mamy nadzieję, że przygotowane przez nas zestawienie pomoże rozeznać się wśród wszystkich dostępnych potraw, dzięki czemu łatwiej znajdziemy tę najpyszniejszą. Warto również zastanowić się nad zakupem przypraw używanych przez miejscowych, by zatrzymać smak prawdziwej, meksykańskiej kuchni na dłużej. Życzymy smacznego!

11.10.2023 Arnika Persona

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.