Przejdź do... | Przejdź do głównego menu

Kuchnia Madery. Przewodnik po lokalnych specjałach

Jeśli zastanawiasz się, jakich potraw koniecznie musisz spróbować na Maderze i co zjeść podczas wizyty, sprawdź nasz przewodnik po najpyszniejszych lokalnych daniach i napojach, których nie możesz przegapić na tej wspaniałej wyspie.

Espetada - potrawy Madery

Espetada - potrawy Madery

Gwarantujemy, że Madera z pewnością zachwyci Cię swoim pięknem, jednak to lokalne jedzenie na Maderze jest prawdziwą wisienką na torcie. Czego koniecznie musisz spróbować na miejscu?

Espetada

Espetada to grillowana wołowina tradycyjnie gotowana na szaszłykach z lokalnego drewna laurowego. Mięso jest krojone w kostkę i przyprawiane czosnkiem, solą kamienną i liściem laurowym a następnie gotowane na rozżarzonych węglach. Jest to dość spektakularne danie prosto z Madery, którego koniecznie polecamy spróbować! Zazwyczaj podaje się ją na metalowym szpikulcu zwisającym pionowo z haka, z kawałkiem masła na wierzchu.

Tradycyjnie espetadę je się rękoma w towarzystwie chleba bolo do caco.

All Inclusive - Madera

Beztroskie wakacje czekają

Sprawdzam

Lato - Madera

Zaplanuj idealne wakacje

Sprawdzam

Last Minute - Madera

Wylot nawet następnego dnia

Sprawdzam

Bolo do caco

Bolo do caco - potrawy Madery

Bolo do caco - potrawy Madery

Bolo do caco to… chleb prosto z Madery. Jest okrągły i płaski, wykonany z mąki pszennej i tradycyjnie pieczony na gorącej bazaltowej kamiennej płycie (caco).

Zazwyczaj podawany jest z masłem czosnkowym i spożywany samodzielnie lub w towarzystwie espetady, ośmiornicy lub jako kanapka prego. Bolo do caco serwowany jest prawie wszędzie na Maderze - zamówisz go więc w każdej restauracji i barze, który odwiedzisz!

Kanapka z prego

Kanapka prego to prawdopodobnie najsmaczniejsza kanapka, jaką kiedykolwiek spróbujesz. Składa się ona się z chleba bolo do caco posmarowanego masłem czosnkowym z dodatkiem cienkiego steku wołowego. To wszystko! Czasami podawana jest także z sałatą, pomidorem, serem i szynką lub z jajkiem sadzonym na wierzchu steku.

Lapas

Przegrzebki - potrawy Madery

Przegrzebki - potrawy Madery

Będąc wyspą pośrodku rozległego oceanu, nie jest zaskoczeniem, że owoce morza są integralną częścią kuchni Madery. A lapas (przegrzebki) są tutaj wprost obowiązkowe! Lapas z Madery, przygotowywane na grillu, podawane są z czosnkiem i wyciśniętą cytryną. Wyglądają jak skrzyżowanie mięczaka z małżą, ale są nieco bardziej kruche. Absolutnie przepyszne!

Espada com banana e maracuja

Espada, czyli czarna ryba, to tradycyjna potrawa z Madery, która w pierwszej chwili może wyglądać dość przerażająco i nieapetycznie – jednak  nie ma czego się obawiać. Po ugotowaniu jest niesamowicie delikatna w smaku i zdecydowanie polecamy jej spróbować.

Espada przypomina nieco węgorza. Przyrządzana jest w różnych formach na całej wyspie, a jednym z najpopularniejszych lokalnych przepisów jest wersja… na słodko - z bananem i marakują.

Ośmiornica

Ośmiornica - potrawy Madery

Ośmiornica - potrawy Madery

Chociaż ośmiornica nie jest tradycyjnym daniem na Maderze, jest niezwykle popularna i zdecydowanie polecamy spróbować jej podczas pobytu na wyspie. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, jako przystawkę, dodatek lub z ryżem.

Picado À Madeirense (Kostki wołowe)

Picado à Madeirense to talerz pełen kostek wołowych. Jest to najczęściej spożywany talerz do dzielenia się - pomyśl o nim jak o talerzu tapas z wołowiną, który można jeść za pomocą dołączonych wykałaczek.

Wołowina to zazwyczaj polędwica pokrojona na kawałki wielkości kęsa, a następnie gotowana w liściach laurowych i czosnku. Niektóre restauracje mogą mieć własną interpretację tego dania z dodatkiem przypraw, ale na pewno będzie ono podawane na talerzu pełnym frytek.

Cozido (gulasz mięsny)

Cozido to mięsne danie popularne w całej Portugalii. Gulasz ten jest najczęściej przygotowywany z wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, chouriço, morcela i innych mięs lub kiełbas. Przyrządzany jest on w akompaniamencie mieszanki warzyw, takich jak rzepa, marchew, kapusta czy cukinia.

Cozido à Portuguesa powstaje poprzez powolne gotowanie składników na parze. Jeśli cofnąć się do korzeni, para pochodziła z gorących źródeł, zwłaszcza na Azorach, gdzie jest ich mnóstwo. Obecnie do przygotowania cozido częściej używa się zwykłej pary.

Caldeirada

Caldeirada - potrawy Madery

Caldeirada - potrawy Madery

Caldeirada to tradycyjny maderski gulasz rybny. Gęsty gulasz może być zrobiony z dowolnej ryby lub kombinacji różnych rodzajów. Na miejscu można znaleźć odmiany caldeirady, które zawierają też kalmary. Następnie do gulaszu dodaje się trochę ziemniaków, cebuli i wielu innych warzyw, by stworzyć niesamowicie aromatyczne, sycące danie.

Rebuçados De Funcho

Małe pomarańczowe cukierki o zaskakującym smaku - kopru włoskiego (funcho). Są typowe dla Madery, ponieważ koper włoski rośnie tu łatwo i w dużych ilościach.

Cukierki te są zwykle pokryte cukrem i w zależności od przepisu mogą mieć silny smak czarnej lukrecji (anyżu) lub łagodniejszy i słodszy. Mogą być też spożywane bez dodatków, często stosowane w leczeniu kaszlu i przeziębienia. Nierzadko dodaje się je również do filiżanki gorącej herbaty zamiast cukru.

Rozsmakuj się w kuchni Madery i wybierz się w podróż szlakiem lokalnych specjałów. Nie bój się próbować nowych smaków! Mamy nadzieję, że przygotowana przez nas lista pomogła nieco w wyborze najsmaczniejszego obiadu w całej Portugalii. Smacznego!

Podsumowanie

  • Espetada to grillowana wołowina na szaszłykach z liściem laurowym, przygotowywana nad rozżarzonymi węglami. Jest podawana pionowo na metalowym szpikulcu z kawałkiem masła na wierzchu.
  • Bolo do caco to okrągły, płaski chleb, pieczony tradycyjnie na bazaltowej kamiennej płycie. Najczęściej podawany jest z masłem czosnkowym i serwowany do wielu dań.
  • Kanapka z prego składa się z chleba bolo do caco, cienkiego steku wołowego i masła czosnkowego. Czasami jest wzbogacona o dodatki, takie jak sałata, ser czy jajko.
  • Lapas (przegrzebki) są grillowane i podawane z czosnkiem i cytryną. To obowiązkowy wybór, gdyż owoce morza są integralną częścią kuchni Madery.
  • Espada com banana e maracuja to czarna ryba serwowana w słodkiej wersji z bananem i marakują. Choć wygląda niepozornie, ma delikatny smak.
  • Ośmiornica jest popularnym daniem na Maderze, serwowana w różnych formach, od przystawek po dania główne z ryżem.
  • Picado À Madeirense to kawałki wołowiny, często podawane do dzielenia się, przyprawione czosnkiem i liściem laurowym. Jest podawane z frytkami i jedzone wykałaczkami.
  • Cozido to mięsny gulasz z różnych rodzajów mięsa, takich jak wieprzowina, wołowina i kiełbasy, gotowany na parze z warzywami.
  • Caldeirada to gęsty gulasz rybny z różnych gatunków ryb, często wzbogacony o kalmary, ziemniaki i inne warzywa.
  • Rebuçados de funcho to cukierki z kopru włoskiego, popularne na Maderze, o smaku lukrecji lub anyżu, stosowane także w leczeniu kaszlu.

26.09.2024 Arnika Persona

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.