Kuchnia egipska - popularne potrawy w Egipcie
Kuchnia egipska to wiekowa dama, ma już ponad 2,5 tysiąca lat. Dzięki wpływom śródziemnomorskim, północnoafrykańskim i bliskowschodnim, egipskie potrawy są zdrowe i wyjątkowo smaczne. Przygotuj się wyjątkową podróż do jednego z najsłynniejszych krajów Afryki i spróbuj najpopularniejszych potraw Egiptu.
Kuchnia Egipska - Halal i Haram
Islam reguluje nie tylko duchowość, ale także życie codzienne wyznawców, a więc także i kuchnię. Potrawy egipskie dzielu się więc na dwie grupy:
- Halal - potrawy, które można spożywać.
- Haram - potrawy, które są zabronione.
Podział wydaje się prosty, ale rodzi szereg komplikacji. Wszyscy są zgodni, że wieprzowina i wszystko, co zawiera jej krew jest zakazane. Ważny jest także sposób w jaki zginęło zwierzę - np. krowa jest halal, ale jeśli została uduszona, robi się haram.
Bardzo ważny jest zakaz spożywania alkoholu, co nie znaczy, że w sklepach nie napotkamy procentowych trunków. Butelki okryte czarną folią, lub gazetą, które widzimy w supermarketach to najprawdopodobniej butelka „z procentami”. Zdarzają się sklepiki, w których można dostać alkohol, ale zazwyczaj znane są tylko miejscowym. Egipt jest jednym z wielu krajów, w którym mimo wszystko, zakaz spożywania napojów wyskokowych jest dość powszechnie przestrzegany
Najpopularniejsze tradycyjne potrawy w Egipcie
Egipcjanie gotując wykorzystują dużo świeżych owoców, warzyw i ryb – dlatego to jest lekka kuchnia. Mieszkańcy doliny Nilu na przykład do każdego posiłku spożywają pikantne kiszone warzywa. To zwyczaj, który ma wiele setek lat. Fisich – suszone ryby są jadane jeszcze dłużej, były opisywane już przez Herodota w V wieku przed naszą erą.
Bób (ful)
Bób jest bogaty w białko i doskonale zastępuje mięso. Sposób przygotowanie także nie zmienił się od wieków. Bób jest gotowany w ogromnych glinianych naczyniach, a potem przedawany na kilogramy w małych sklepikach. Po przyniesieniu do domu doprawia się go oliwą i różnymi przyprawami, często je z chlebem. Z bobu Egipcjanie smażą kotleciki tamijja. Bób się mieli, później dodaje pietruszkę i cebulę i następne uformowane w małe kotleciki smaży się głębokim oleju. Innym sztandarowym daniem jest zupa molocheja lub molochija z gęsta ugotowana z zielonej rośliny podobnej do szpinaku.
Baba ghaung
Egipcjanie chętnie jedzą ryby, najczęściej z ryżem, czasem z chlebem. Posiłkom zazwyczaj towarzyszy sałatka z pomidorów, cebuli, natki pietruszki z oliwą, octem winnym i cytryną. Tahina to sos, który także towarzyszy daniom rybnym – przygotowuje się go ze zmielonych ziaren sezamu, rozcieńczonych jogurtem i doprawia kminem rzymskim, czosnkiem solą i pieprzem. Do tego sosu można dodać upieczony bakłażana i w efekcie otrzymuje się inną popularną przystawkę: baba ghaung.
Umm chulul
W nadmorskich miejscowościach Egiptu można spotkać sprzedawcę umm chulul – są to małże zapakowane w papierowe torebki, małże są najpierw moczone przez 10 dni, by wypłukać piasek, potem są gotowane z przyprawami. Egipcjanie traktują je jak przekąski. W Kairze natomiast pełno jest maleńkich, lokalnych restauracyjek ze specjałami typowymi dla środkowego Egiptu. Jednym z takich specjałów jest kuszari.
Koshary
Koshary (mieszanka ryżu, makaronu i soczewicy) - popularna lokalna potrawa, która składa się z gotowanej soczewicy, ryżu, makaronu i ciecierzycy, wraz ze smażoną cebulą i specjalnym egipskim czerwonym sosem. Zazwyczaj podaje się ją z dodatkowymi opakowaniami octu i ostrego sosu, które dodaje się do smaku.
Hamam Mahshi
Hamam Mahshi (nadziewane gołębie) - nadziewane gołębie to danie, którego prawdopodobnie nie zobaczysz w wielu innych miejscach na świecie. Gołębie są najpierw gotowane, a następnie nadziewane pikantnym ryżem lub kaszą wraz z cebulą i sosem pomidorowym.
Molokhiya
Molokhiya (zupa z juty) - Molokhiya to zielona zupa z rozdrobnionych zielonych liści Molokhiya. Można ją przygotować z kurczakiem, a nawet królikiem. Zupa ta zawiera także sporo czosnku. Molokhiya jest przygotowywana na wiele różnych sposobów w zależności od regionu. Na przykład w górnym Egipcie jest podawana na zimno i nazywa się "Shalwlaw".
Hawawshi (kanapka z mięsem)
Hawawshi (kanapka z mięsem) - mięso mielone nadziewane wewnątrz chleba Balady pita, posmarowane masłem, a następnie upieczone. Podobnie jak w przypadku większości tradycyjnych egipskich potraw, Egipcjanie przez lata dodawali do nich ciekawe urozmaicenia. Obecnie istnieje wiele wersji Hawawshi, w tym z kiełbasą, tuńczykiem i pastrami.
Post w Ramadanie
Jadłospis zmienia się trochę w czasie świąt. Najważniejszym nich jest oczywiście Ramadan. Porę świętowania wyznacza według kalendarza muzułmańskiego – księżyc. Miesiące w kalendarzu muzułmańskim przesuwają się w stosunku do naszych, dlatego Ramadan raz może wypaść w marcu a raz w październiku, nie jest związany z żadną konkretna pora roku. W Ramadanie pości się od świtu do zmierzchu
Ramadan ma uczyć silnej woli i jest symbolem oczyszczenia duchowego. Podczas święta egipskie ulice stają się wyciszone a po wieczornym nawoływaniu muezzina do modlitwy robi się całkowicie pusto. Rozpoczyna się wtedy jedyny dozwolony w czasie święta posiłek - iftar, który trzeba zacząć od zjedzenia daktyla.
Sam posiłek jest bardzo obfity, choć to, co się podczas niego podaje zależy w dużej mierze od tego, jaka akurat pora roku wypada. Tradycje podaje się potrawy mięsne, natomiast unika ryb, ponieważ Egipcjanie uważają, że wydołują one pragnienie, a przecież czeka ich kolejny dzień, w trakcie, którego nie wolno im wypić nawet łyka wody.
Kolejnym ważnym świętem świata arabskiego jest Id al - Adha lub Id al - Kabir, czyli Święto Ofiarowania. Przypada na zakończenie pielgrzymki do Mekki, upamiętnia biblijną historię, kiedy Abraham złożył w ofierze Bogu swego syna Izaaka. Tego dnia składa się ofiarę ze zwierzęcia, a na stole królują potrawy mięsne przyrządzone z ofiarowanego zwierzęcia. Zazwyczaj jest to baran. Dania przygotowuje się także z wnętrzności: jąder, flaków, mózgu. Typowym świątecznym daniem są falki barania – kirsza. Mięso je się nawet na śniadanie, nie podaje się natomiast prawie wcale makaronów, ryżu, czy warzyw. Nie podaje się także byt wiele słodyczy.
Podsumowanie
- Podział kuchni egipskiej: Wyróżniamy Halal (dozwolone potrawy) i Haram (zabronione potrawy). Wieprzowina i produkty z niej pochodzące są zakazane. Spożywanie alkoholu jest równie nieakceptowane.
- Składniki w kuchni egipskiej: Wykorzystuje się dużo świeżych owoców, warzyw i ryb. Popularne są również bób, ryby, różne sosy, a także specyficzne potrawy jak umm chulul (małże).
- Tradycyjne potrawy egipskie: Do najbardziej znanych należą: Koshary (mieszanka ryżu, makaronu i soczewicy), Hamam Mahshi (nadziewane gołębie), Molokhiya (zupa z juty) i Hawawshi (kanapka z mięsem).
- Świąteczne potrawy w Egipcie: W okresie świąt jak Ramadan i Id al-Adha, menu ulega zmianom, często dominują w nim potrawy mięsne.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.