Przejdź do... | Przejdź do głównego menu

Kuchnia Czarnogóry – najlepsze tradycyjne potrawy

Czarnogóra to nie tylko piękne góry i krystaliczne morze! Znajdziemy tam również szeroki wybór pysznego jedzenia. Malownicze krajobrazy, bogata bałkańska kultura i smaczne tradycyjne potrawy. Sprawdź listę najlepszych lokalnych pyszności!

Najlepsze potrawy Czarnogóry

Najlepsze potrawy Czarnogóry

Czarnogóra, mały bałkański kraj w Europie, to prawdziwy klejnot na mapie entuzjastów dobrego jedzenia! Tradycyjne potrawy różnią się w zależności od regionu, prezentując unikalne specjały. Od świeżych owoców morza po obfite dania mięsne, kuchnia Czarnogóry odzwierciedla jej bogatą historię i kulturę. Sprawdź najlepsze potrawy Czarnogóry i spędź wakacje… ze smakiem!

Brav u Mlijeku (Jagnięcina w mleku)

Czarnogórski gulasz z jagnięciny gotowany na wyżynach północnej Czarnogóry, Brav u Mlijeku, jest popularną podstawą kuchni czarnogórskiej.

Tradycyjnie gotowana w garnku w kształcie dzwonu (lub w worku) na węglach, jagnięcina jest powoli duszona w mleku z warzywami korzeniowymi (marchew i koper włoski), rozmarynem, czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Rezultat jest delikatny i pełen smaku! Najlepiej smakuje z kawałkami chrupiącego chleba.

All Inclusive - Czarnogóra

Beztroskie wakacje czekają

Sprawdzam

First Minute - Czarnogóra

Zaplanuj idealne wakacje

Sprawdzam

Super Last Minute - Czarnogóra

Wylot nawet następnego dnia

Sprawdzam

Njeguška pršuta

Njeguška pršuta to odmiana prosciutto pochodząca z obszaru Njeguši w Czarnogórze - czemu zawdzięcza swoją nazwę. Szynka wieprzowa jest tradycyjnie solona solą morską, prasowana w celu usunięcia nadmiaru płynu, a następnie wędzona i suszona w chłodnym górskim powietrzu, po czym pozostawia się ją do dojrzewania, więc cały proces trwa zwykle około roku.

Mięso jest wędzone na drewnie bukowym, co nadaje temu przysmakowi wyjątkowy smak i aromat. W pełni dojrzałe mięso kroi się w cienkie plasterki, które można łączyć ze wszystkim, od sera i chleba po sałatki i dania z makaronu.

Njeguški Sir

Njeguški sir to czarnogórski pełnotłusty twardy ser produkowany z mleka owczego. Twaróg jest najpierw umieszczany w chuście serowarskiej, następnie w formie, a na koniec dociskany jest drewnianą deską, która jest zwieńczona kamieniem. Po jednym dniu ser jest solony i umieszczany w drewnianej skrzyni na dwa dni, a następnie pozostawia się go do dojrzewania przez co najmniej cztery tygodnie, aż będzie gotowy do spożycia.

Produkt końcowy ma złocistożółtą skórkę i mleczno-kwaśny, słony smak.

Pljevaljski Sir

Pljevaljski sir jest podstawą wielu czarnogórskich posiłków. Ten biały ser jest tradycyjnie produkowany z surowego mleka krowiego. Ser charakteryzuje się wyrazistym smakiem i kremową konsystencją. Jego wyjątkowe aromaty są wynikiem procesu dojrzewania, który odbywa się w specjalnie zaprojektowanych drewnianych beczkach - pokrojony ser jest solony, umieszczany w drewnianych beczkach, a następnie zanurzany w solance.

Pljevaljski sir powinien dojrzewać przez 15 dni, zanim będzie gotowy do spożycia. Ser jest tak popularny, że organizowane jest nawet coroczne wydarzenie o nazwie Dani Pljevaljskog Sira, podczas którego wielu producentów z regionu Pljevalj prezentuje swoje sery.

Szaszłyki (Ražnjići)

Szaszłyki (Ražnjići) - dania Czarnogóry

Szaszłyki (Ražnjići) - dania Czarnogóry

Ražnjići to popularny rodzaj grillowanych szaszłyków mięsnych z regionu Bałkanów, szczególnie w krajach takich jak Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina oraz Czarnogóra.

Szaszłyki te zazwyczaj składają się z kawałków marynowanego mięsa - zazwyczaj wieprzowiny, kurczaka, wołowiny lub jagnięciny - które są nawlekane na patyki, a następnie grillowane. Marynaty są różne, ale często zawierają mieszankę ziół, przypraw, czosnku, a czasem octu lub soku z cytryny, aby wzmocnić smak mięsa.

Crnogorska pogača

Crnogorska pogača to tradycyjny chleb chłopski pochodzący z Czarnogóry. Ten bezdrożdżowy chleb jest zwykle przygotowywany z połączenia mąki, wody, soli, sody oczyszczonej i oleju lub masła do smarowania naczynia do pieczenia. Po przygotowaniu ciasto na pogača powinno być nieco twardsze niż zwykłe ciasto chlebowe.

Umieszcza się je w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, przykrywa pokrywką (sač - która jest następnie pokryta popiołem i rozżarzonymi węglami), a chleb piecze się przez około pół godziny. Po upieczeniu chleb skrapia się zimną wodą, zawija w ściereczkę kuchenną, a następnie pozostawia na chwilę, aby odpoczął przed podaniem.

Kuvana krtola

Kuvana krtola - dania Czarnogóry

Kuvana krtola - dania Czarnogóry

Kuvana krtola to tradycyjne danie na bazie ziemniaków pochodzące z Czarnogóry. Potrawa przygotowywana jest z połączenia ziemniaków, jogurtu, świeżego sera, soli i czarnego pieprzu. Ziemniaki są pieczone (lub czasami gotowane) do miękkości. Następnie są obierane i krojone na połówki, po czym układane na talerzu.

Jogurt miesza się ze świeżym serem i przyprawami, a następnie mieszankę nakłada się łyżką na połówki ziemniaków. Ten prosty posiłek jest zwykle spożywany jeszcze ciepły i podawany samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw.

Priganice

Priganice - dania Czarnogóry

Priganice - dania Czarnogóry

Priganice to popularna przekąska pochodząca z Czarnogóry. Ciasto wyrabia się z mąki, wody, oleju, soli, drożdży i cukru. Jogurt lub rakija są czasami dodawane do ciasta, aby nie wchłaniało dużo oleju podczas procesu smażenia. Priganice można przygotować w wersji pikantnej lub słodkiej i zaleca się podawać je na ciepło, a następnie łączyć ze świeżym serem, miodem, dżemami owocowymi lub cukrem.

Kolašinski lisnati sir

Kolašinski lisnati sir to półtwardy, średnio tłusty ser twarogowy z mleka krowiego, wyjątkowy ze względu na fakt, że składa się z cienkich, półprzezroczystych warstw, stąd nazwa liściasty (lit. lisnati) ser. Produkowany jest w okolicach miast Kolašin i Mojkovac, w środkowo-północnym regionie Czarnogóry.

Kolašinski lisnati sir można sklasyfikować jako ser typu pasta filata i jest wytwarzany z odtłuszczonego i pełnego mleka, do którego dodaje się podpuszczkę w celu wytworzenia skrzepu, który jest odsączany, prasowany, wielokrotnie obracany i składany w celu utworzenia warstw, a następnie solony. Efektem końcowym jest rozciągliwy ser, który rozrywa się na strzępy, składający się z wielu półprzezroczystych płatów sera, o intensywnym mleczno-kwaśnym zapachu i mleczno-kwaśnym smaku.

Cicvara

Cicvara to tradycyjne chłopskie danie pochodzące z Czarnogóry i niektórych obszarów Hercegowiny. Potrawa jest zwykle przygotowywana z połączenia mąki kukurydzianej, świeżego twarogu lub półtwardego sera, mleka, wody, soli i dojrzałego kajmaku. Ser topi się w wodzie i mleku, a po dodaniu mąki mieszaninę należy energicznie mieszać, aż będzie gotowa.

Niezależnie od nazwy i licznych wariacji (prawie każda rodzina ma swój własny sposób przygotowania), cicvara zaczęła się jako danie chłopskie, które dostarczało bardzo potrzebnych kalorii po całym dniu pracy w polu. Zaleca się podawanie owsianki w drewnianych miseczkach.

 

Rozsmakuj się w przepysznej kuchni z Czarnogóry! Wakacje to idealny czas, by próbować nowych smaków, a w Czarnogórze ich nie brakuje. Powyższa lista powinna ułatwić nieco trudne zadanie wyboru najlepszych potraw, jednak gwarantujemy, że na miejscu znajdziecie o wiele więcej lokalnych pyszności! Palcelizać!

Podsumowanie

  • Brav u Mlijeku to jagnięcina duszona w mleku z warzywami i przyprawami, przygotowywana w tradycyjny sposób w garnku w kształcie dzwonu.
  • Njeguška pršuta to lokalna odmiana wędzonej szynki, dojrzewającej w chłodnym powietrzu i wędzonej na drewnie bukowym.
  • Njeguški sir to pełnotłusty twardy ser z mleka owczego, dojrzewający przez co najmniej cztery tygodnie, o słonym i mlecznym smaku.
  • Pljevaljski sir to biały ser z mleka krowiego, dojrzewający w solance, znany z kremowej konsystencji i organizowanego festiwalu na jego cześć.
  • Ražnjići, czyli grillowane szaszłyki mięsne, marynowane w przyprawach i grillowane, są popularnym daniem w Czarnogórze i na całych Bałkanach.
  • Crnogorska pogača to tradycyjny bezdrożdżowy chleb, pieczony w naczyniu pokrytym popiołem i rozżarzonymi węglami.
  • Kuvana krtola to ziemniaki z jogurtem i serem, podawane jako prosty, ale smaczny posiłek.
  • Priganice to smażone ciasto, które można podawać w wersji słodkiej lub pikantnej, często z miodem lub serem.
  • Kolašinski lisnati sir to unikalny ser o warstwowej strukturze, o intensywnym mlecznym smaku, wytwarzany w regionie Kolašin.
  • Cicvara to danie z mąki kukurydzianej, sera i kajmaku, podawane w drewnianych miseczkach jako kaloryczny posiłek.

23.01.2025 Arnika Persona

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.