Kuchnia arabska - popularne potrawy i gdzie można ich spróbować
Kuchnia arabska to ogromna różnorodność smaków, zapachów i połączeń. Można w niej spotkać ostre mieszanki przypraw, a dania podaje się w ozdobnych, małych miskach, z których należy się częstować. Potrawy są bardzo sycące, opierają się one bowiem często na roślinach strączkowych, takich jak ciecierzyca, czy soczewica, które posiadają w sobie dużo białka. Jeśli chodzi o warzywa to w kuchni arabskiej najczęściej spotyka się pomidory, bakłażany, papryki oraz cukinie.
Najsłynniejsze dania kuchni arabskiej
Każdy większy posiłek w restauracji warto zacząć od pysznej przystawki. W kuchni arabskiej jest to najczęściej hummus, który jest popularny na całym świecie. To pasta z ciecierzycy, która często łączona jest z takimi dodatkami jak dynia, papryka, czy pomidor. Można też spotkać hummus z owocami, np. mango. Do pasty podaje się pokrojone warzywa.
Równie popularne są wegańskie kotleciki z ciecierzycy, czyli słynny falafel. Najpierw tworzy się pastę, do której dodaje się czosnek, kolendrę i kminek, a czasem też chili i natkę pietruszki. Z tego kreuje się kuleczki, które smaży się na oliwie aż uzyskają złoty kolor. Falafel jest często dodatkiem do sałatek, ziemniaków, kaszy, ryżu, czy kebaba. Według badań przeprowadzonych przez 10Bis najlepsze falafele można zjeść w Hajfie, w Tel Awiwie oraz w Bejrucie.
Ciekawym daniem kuchni arabskiej jest także babaganusz. To pasta z bakłażana, którą dodaje się do krakersów, czy pieczywa. Najważniejsze jest przygotowanie warzyw, które najpierw muszą być opalane. W domu można bakłażany po prostu upiec w piekarniku. To, co jest istotne to to, by skórki były zwęglone, bowiem to sprawia, że wydobywa się smak miąższu, z którego powstaje pasta.
Jeśli chodzi o śniadania to w kuchni arabskiej słynnym daniem podawanym właśnie rano jest szakszuka. Łączy ona w sobie jajka, paprykę i pomidory. Ta potrawa jest niezwykle sycąca i może spokojnie stanowić także dobrą kolację. Ważne jest w niej to jakich używa się przypraw. Szakszukę robi się na patelni, wszystkie składniki dodaje się do pokrojonej i usmażonej uprzednio cebuli. Doprawia się je harrisą, kuminem, solą i trzcinowym cukrem. Na koniec szakszukę posypuje się szczypiorkiem albo kolendrą.
Słynnym daniem kuchni arabskiej jest Maghreb, czy inaczej tadżin. To potrawa jednogarnkowa, której warto spróbować będąc w Maroku. Danie to łączy w sobie różne warzywa oraz mięso, a czasem owoce morza. Wszystko kroi się w kostkę, dodaje się takich przypraw jak tarty imbir, kurkuma, cynamon, słodka papryka, chili, kumin, sól i pieprz. Następnie składniki piecze się w glinianym naczyniu. Tadżin je się najczęściej z kuskusem lub arabskim pieczywem.
Będąc na wczasach na Bliskim Wschodzie warto też spróbować zupy z dużej ilości czerwonej soczewicy i przypraw. Ta arabska shorba, podawana z chlebkiem i śmietaną, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Warto też spróbować słynnego kebabu, czyli smażonego mięsa, które najczęściej można spotkać w towarzystwie warzyw oraz sosu na talerzu, w picie lub w placku zwanym tortillą.
Arabskie słodkości - czego warto spróbować
Jedną z najbardziej znanych arabskich słodkości jest Tulumba. Przygotowuje się ją z parzonego ciasta. Przypomina ona nieco ptysia, jest jednak słodsza. Deser ten po usmażeniu nasączony jest bowiem dodatkowo syropem cukrowym. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne.
Wspaniałym smakołykiem jest także Umm Ali, czyli “matka Alego”. To kremowy pudding, który powstaje z masła oraz chleba. To tak naprawdę ciasto francuskie w kawałkach przełożonych pistacjami, rodzynkami, suszonymi płatkami kokosowymi i czasem daktylami. Na wierzch dodaje się mleko połączone z cukrem i śmietaną. Ciasto nasiąka zalewą, a następnie się je piecze.
Popularnym deserem w kuchni arabskiej jest także basbousa, czyli ciasto lewantyńskie, które tworzy się z semoliny nasączonej syropem z dodatkiem sproszkowanego kokosa. Przed podaniem ozdabia się je migdałami, które uprzednio się blanszuje. Czasem występuje odmiana ciasta, które ma w sobie glazurą miodową, wodę z róży lub kwiatów pomarańczy, a także gęsty jogurt. Obie wersje są naprawdę wspaniałe w smaku.
Naprawdę pysznym daniem są również arabskie naleśniki, czyli chebab. Tworzy się je z klasycznego ciasta z jajkami i cukrem, jednak różnicę robią tutaj niewątpliwie przyprawy. Dodaje się do nich bowiem sporo kurkumy, szafranu i kardamonu. Następnie chebab smażony jest na złoty kolor i polewany daktylowym syropem. Co ciekawe każda restauracja ma własny przepis, którego nikomu nie zdradza.
Pyszne są również arabskie pączki, czyli ligamat. Są one smażone w głębokim tłuszczu, co sprawia, że mają chrupiącą skórkę oraz miękki środek. Ciasto tworzy się na bazie mąki z drożdżami, a przyprawia się je szafranem i kardamonem. Tak przygotowane kuleczki po usmażeniu polewa się dodatkowo syropem z daktyli i posypuje sezamem.
Kuchnia arabska to mnóstwo aromatów i intensywnych smaków. Obejmuje ona w sobie wiele krajów, które rozciągają się od Półwyspu Arabskiego aż po Północno-Zachodnią Afrykę. To, co je łączy to wiele tradycji pochodzących z muzułmańskiej religii oraz gorący klimat. Kuchnia arabska jest bardzo różnorodna, wiele w niej warzyw, czy dobrych przypraw. Wyklucza ona spożywanie wieprzowiny oraz alkoholu, a desery są najczęściej bardzo kaloryczne i zawierają dużo cukru.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.