Kuchnia Albanii - potrawy, których warto spróbować na wakacjach
Kuchnia albańska to prawdziwy ukryty klejnot Morza Śródziemnego. Albania znajduje się w południowo-wschodniej Europie, pośrodku Bałkanów i Morza Śródziemnego. Jej kuchnia to przepyszna fuzja lokalnych zwyczajów i potraw z wpływami greckimi, tureckimi, włoskimi i wschodnioeuropejskimi.
W artykule znajdziesz:
Jeśli planujesz wyjazd do słonecznej Albanii, koniecznie sprawdź przygotowaną przez nas listę najpyszniejszych potraw, których koniecznie warto spróbować na wakacjach. Smacznego!
Byrek
Byrek to układane warstwami ciasto filo pieczone do idealnego złotobrązowego koloru. Tradycyjnie warstwy ciasta filo formuje się za pomocą cienkiego wałka zwanego okllai lub pec. Ostatecznie byrek może mieć różne nadzienia i przybierać najróżniejsze kształty.
Niektóre z najpopularniejszych nadzień to mięso, szpinak i feta, pomidory i cebula. W niektórych regionach możemy spróbować także byrek z porem, ziemniakami lub fasolą
Fërgesë
Fërgesë to rodzaj albańskiego dania z cebulą, czosnkiem, ziołami, papryką, serem feta lub gjizą (zsiadłe mleko). Wersja Fërgesa e Tiranës (danie z miasta Tirana) zawiera też jajka lub wątróbkę.
Danie to jest zwykle wykańczane w glinianym naczyniu w piekarniku lub piecu opalanym drewnem. Wychodzi skwiercząco gorące! Tradycyjnie ludzie zwykle zanurzają ciepły chleb w fërgese i jedzą go prosto z pieca!
Tavë Kosi
Tavë Kosi to albańska zapiekanka z jogurtem, jajkami, czosnkiem i mięsem jagnięcym. To narodowe danie Albanii to idealna na pyszną kolację. Tavë kosi nie jest najbardziej wyszukanym albańskim daniem, jednak gwarantujemy, że je pokochasz.
Jagnięcina jest gotowana, smażona lub grillowana, a następnie duszona w jogurcie i pieczona razem z ryżem.
Speca me gjize
Speca me gjize to prawdziwy obraz na talerzu, żywa prezentacja składników uprawianych na albańskiej wsi. Zielone, żółte, pomarańczowe i czerwone papryki, przepołowione i wypełnione dużą ilością ryżu, przypraw i twarogu. Tak zapakowane papryki następnie wkładane są do piekarnika i pieczone. Zdrowe i obfite danie to prosty, ale lekko pikantny posiłek - idealny dla wegetarian.
Qofte
Danie to przypomina klopsiki z pomidorami. Jeśli kiedykolwiek jedliście koftę, wiecie już, czego można się spodziewać po klopsikach w stylu albańskim. Wielu uważa je za najwyższą klasę albańskich dań narodowych, dlatego zdecydowanie jest to kolejna z potraw, koło której nie możesz przejść obojętnie!
Zmielone mięso, odrobina czosnku, posiekana cebula i bułka tarta to podstawowe składniki przepisu, choć niektórzy używają liści mięty lub pietruszki. Zroluj je, lekko poklep i usmaż na patelni – palce lizać!
Ballokume
Ballokume to pyszna przekąska, którą koniecznie musisz spróbować na wakacjach w Albanii. Nazywany herbatnikiem lub ciasteczkiem, ten tradycyjny albański przysmak pochodzi z miasta Elbasan wypiekany jest z mąki kukurydzianej. Nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem ballokume podczas swoich podróży, ponieważ przekąska ta sprzedawana jest na niemal każdym targu!
Kashkaval
Kashkaval to po prostu… tradycyjny żółty ser. W przeciwieństwie do Emmentalera, ta tradycyjna albańska odmiana może być wytwarzana zarówno z mleka krowiego, jak i owczego. Miłośnicy sera opisują go jako kremowy, pikantny, słodki i słony. W Albanii często służy on jako podstawowy ser stołowy.
Przygotuj się na podróż pełną… smaku! Albania to nie tylko piękne widoki, ale również przepyszne jedzenie. Zakochaj się w narodowych smakach Albanii i zarezerwuj wakacje marzeń!
Podsumowanie
- Byrek to tradycyjne ciasto filo z różnymi nadzieniami, jak mięso, szpinak, feta, pomidory czy cebula, pieczone na złotobrązowy kolor.
- Fërgesë to danie z cebulą, czosnkiem, ziołami i serem feta, wykańczane w glinianym naczyniu w piecu, idealne do podania z chlebem.
- Tavë Kosi to narodowa zapiekanka z jagnięciną, jogurtem i jajkami, pieczona z ryżem, zapewniająca pełen smak Albanii.
- Speca me gjize to papryki wypełnione ryżem, przyprawami i twarogiem, pieczone w piekarniku, stanowiące zdrowy, wegetariański posiłek.
- Qofte to albańskie klopsiki z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i cebuli, przypominające koftę, usmażone na patelni.
- Ballokume to tradycyjne ciasteczka z mąki kukurydzianej, szczególnie popularne w mieście Elbasan, dostępne na każdym targu.
- Kashkaval to tradycyjny żółty ser wytwarzany z mleka krowiego lub owczego, często opisywany jako kremowy i słodko-słony.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.