Przejdź do... | Przejdź do głównego menu

Czego musisz spróbować na wakacjach we Włoszech?

Włoska kuchnia to ogrom wspaniałych smaków, których najlepiej zakosztować będąc na urlopie w Italii. Opiera się ona na prostych i świeżych składnikach, ziołach i przyprawach, które nadają jej charakterystycznego aromatu. Włoska kuchnia jest nie tylko smaczna, ale i najczęściej zdrowa, zwłaszcza, gdy próbuje się jej będąc w tym pięknym śródziemnomorskim kraju. Przepisy były tutaj często przekazywane z pokolenia na pokolenia, a każdy z regionów zachwyca nieco inną wersją tych samych potraw.

Najbardziej znane potrawy kuchni włoskiej

Niewątpliwie Włochy kojarzą się kulinarną przygodą. Warto odwiedzać poszczególne miejsca w tym pięknym kraju także z punktu widzenia przepysznych odmian znanych dań, których będzie można tutaj spróbować. Jednym z nich jest słynna pizza, która bez wątpienia kojarzy się właśnie z Włochami. Jej historia jest szczególnie związana z Neapolem, w którym to królowa Margherita Sabaudzka - w 1889 roku - poprosiła w jednej z restauracji, by kucharz podał jej to, czym delektują się jej poddani. Otrzymała pizzę z mozzarellą, sosem pomidorowym oraz świeżą bazylią. I takiej właśnie pizzy warto spróbować w Neapolu.

Zaplanuj wakacje marzeń

we Włoszech


Sprawdź oferty

Lasagne

Lasagne - Co zjeść we Włoszech

Lasagne - Co zjeść we Włoszech

Równie znaną potrawą jest lasagne, czyli przekładany makaron z farszem. Tradycyjnie nie miała w sobie pomidorów, a sos beszamelowy, mozzarellę lub parmezan, a także mięso mielone. Nawet obecnie chcąc spróbować jej oryginalnej wersji dodaje się jedynie trochę sosu pomidorowego lub samych pomidorów. Warto dać się skusić.

Bottarga

Ciekawym daniem jest także tradycyjna włoska przystawka, czyli bottarga. To suszona ikra, która nazywana bywa kawiorem Morza Śródziemnego. Jej smak przypomina anchois, a powstaje z cefala morskiego lub tuńczyka, czasem też z miecznika, lecz rzadko. Serwowana jest jako cienkie plastry z lekkim dodatkiem oliwy z oliwek oraz soku z cytryny, a czasem jako dodatek na makaron - wtedy jest starta. I choć kiedyś bottarga była przysmakiem raczej biednych rybaków, to obecnie jest rarytasem uważanym za luksus.

Spaghetti Carbonara

Carbonara - Co zjeść we Włoszech

Carbonara - Co zjeść we Włoszech

Mówiąc o najbardziej znanych włoskich potrawach trudno nie wspomnieć o spaghetti carbonara. To danie to klasyk, który trzeba zamówić sobie choć raz będąc na urlopie w Italii. Posiada w sobie jedynie kilka składników takich jak makaron spaghetti, ser pecorino, jajka, słonina dojrzewająca długo w soli, czyli guanciale oraz świeżo zmielony pieprz. I to w zupełności wystarczy, jeśli jest właściwie przygotowane. I tylko takie smakuje jak niebo w gębie.

Arancini

Przysmakiem zaś, którego trzeba spróbować będąc na Sycylii (chociaż w innych miejscach we Włoszech może być równie smaczne) jest arancini, czyli kulki ryżowe, które są smażone na złoty kolor po uprzednim obtoczeniu w bułce tartej. Najczęściej składają się z ryżu, zielonego groszku, mięska mielonego oraz mozzarelli. Czasem podawane są także z grzybami, masłem lub bakłażanem, jak również z owocami morza, czy kiełbasą. Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję.

Ciekawą potrawą jest także ossobuco alla milanese, które powstaje z giczy cielęcej pokrojonej w plastry. Smaży się je na maśle oraz dodaje białego wina, następnie dusi wraz z czosnkiem, cebulą oraz świeżymi pomidorami. Podaje się ze startą skórką pomarańczową lub też cytrynową oraz pietruszką. Do tego dania najlepiej pasuje polenta oraz ryż.

Najbardziej znane włoskie słodkości

Tiramisu - Co zjeść we Włoszech

Tiramisu - Co zjeść we Włoszech

Jeśli chodzi o włoskie słodkości to niewątpliwie najbardziej znanym deserem jest tiramisu. Powstaje ono z biszkoptów, która są na początek namoczone w alkoholu Amaretto oraz kawie, a także z serka mascarpone. Posypuje się je kakao lub startą gorzką czekoladą. Ważne jest jednak, by każdy ze składników był jak najwyższej jakości. Dopiero tak podaje z pyszną włoską kawą sprawia, że można docenić jakim jest wspaniałym deserem.

Pasticciotto Leccese

Wspaniałym deserem jest również pasticciotto leccese. To słodkość typowa dla regionu Salento, a jeszcze dokładniej miasta Lecce. Składa się z kruchej skórki, smalcu lub masła i wypełnione jest wiśniami konserwowymi oraz kremem jajecznym. Najlepiej smakuje na ciepło, podane prosto z piekarnika. To coś, czego ewidentnie nie może zabraknąć na liście smakosza.

Cannoli

Podobnie jest w przypadku kruchych rurek ze słodkim nadzieniem, czyli cannoli. Ciasto jest najpierw smażone w tłuszczu, a dopiero na sam koniec, tuż przed podaniem, nadziewa się go po brzegi kremem. Nadzienie może być przeróżne, najczęściej występują takie wariacje smakowe jak czekolada, pistacja, czy wanilia.

Panna cotta

Panna cotta - co zjeść we Włoszech

Panna cotta - co zjeść we Włoszech

Równie popularna jest panna cotta. Jest podobna do mlecznej galaretki, która na wierzchu posiada mus owocowy. Pochodzi z północnych Włoch i to właśnie jej prostota powoduje, że można ją nie tylko łatwo przygotować, ale i jest przepyszna. Jej składniki to śmietanka, mleko, cukier a także żelatyna oraz trochę skórki z cytryny lub wanilii. Warto spróbować oryginału, który czeka w Italii.

Torta barozzi

Wspaniała jest także torta barozzi, czyli ciasto z kawy, orzeszków ziemnych, gorzkiej czekolady i migdałów. Pierwszy raz powstało ono niedaleko Modeny, w niedużej wiosce Vignola. Obecnie stanowi jedno z najbardziej popularnych deserów w tym regionie, które stało się legendą.

Budino di riso

Ciekawym przysmakiem jest także podawane w Toskanii na śniadanie budino di riso. To połączenie budyniu oraz tarty, które wykonane jest z kruchego ciasta, a w środku znajduje się pudding ryżowy. Zazwyczaj dodaje się do tego dereu także anyżowy likier oraz skórkę z cytryny. Palce lizać.

Jak widać włoska kuchnia nie ma w sobie równych, dlatego warto tutaj przybyć także w celach zaspokojenia zachcianek podniebienia. Wspaniałe dania obiadowe, przystawki oraz niesamowicie pyszne desery sprawiają, że chce się tutaj wracać często.

Podsumowanie

  • Włoska kuchnia to skarbnica smaków, opierająca się na prostych, świeżych składnikach i ziołach. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, a jej receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
  • Najbardziej znane potrawy włoskiej kuchni to między innymi: Lasagne, Bottarga, Spaghetti Carbonara, Arancini. Każda z tych potraw ma swoją unikalną historię i specyficzne składniki, które wpływają na ich wyjątkowy smak.
  • Pizza ma szczególne miejsce w kuchni włoskiej, a jej historia jest szczególnie związana z Neapolem. Pizza Margherita, serwowana z mozzarellą, sosem pomidorowym i świeżą bazylią, jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań.
  • Włoska kuchnia oferuje również szeroką gamę deserów. Najbardziej znane słodkości to: Tiramisu, Pasticciotto Leccese, Cannoli, Panna cotta, Torta barozzi, Budino di riso.
  • Pasticciotto Leccese to regionalny deser z regionu Salento, który składa się z kruchego ciasta wypełnionego kremem jajecznym i konserwowanymi wiśniami.
  • Włoska kuchnia to także wiele regionalnych specjałów, takich jak: ossobuco alla milanese z giczy cielęcej czy arancini - smażone kulki ryżowe, popularne na Sycylii.
  • Podróż do Włoch to nie tylko odkrywanie piękna krajobrazów, ale także kulinarne doświadczenie, które pozwala odkryć bogactwo smaków i aromatów lokalnej kuchni.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.