Co to są lody tureckie? Dondurma w Turcji
O pysznych, tureckich lodach słyszał prawie każdy. “Dondurma” w dosłownym tłumaczeniu oznacza "zamrożone lub zamrażające". Różnią się one jednak nieco od lodów w stylu zachodnim - tradycyjne tureckie lody są słodkie, kremowe i lekko ciągnące. Przeczytaj, czym są typowe lody tureckie i wybierz się w podróż, by na własnej skórze przekonać się, jak smakuje dondurma.
Swoją charakterystyczną, rozciągliwą konsystencję dondurma zawdzięcza dodatkowi korzenia dzikiej orchidei zwanego salep. Jest to specjalny rodzaj sproszkowanej cebulki orchidei. Kwiaty te są dość typowe dla regionu Kahramanmaraş w Turcji, co sprawiło, że tradycyjne tureckie lody dondurma zostały po raz pierwszy wyprodukowane w tym mieście już wieki temu.
Tradycyjne lodu tureckie
Oprócz salepu, tradycyjna receptura dondurmy opiera się na kozim mleku i cukrze. W niektórych częściach kraju turecka dondurma wytwarzana jest również z aromatycznej żywicy zwanej gumą mastyksową. Guma mastyksowa zbierana jest z drzew gumowych rosnących na wybrzeżu Morza Egejskiego w Turcji i Grecji.
Składniki tureckiej dondurmy
- Salep - suszony korzeń dzikiej orchidei;
- Kozie mleko;
- Cukier;
- Salep (sproszkowane cebulki dzikich orchidei);
- Guma mastyksowa (rzadziej używana).
All Inclusive - Turcja
Beztroskie wakacje czekają…
Last minute - Turcja
Wyjazd nawet następnego dnia!
Lato - Turcja
Zaplanuj idealne wakacje!
Popularne smaki lodów tureckich
Sade dondurma (zwykłe lody) podawane są zazwyczaj z dodatkiem baklavy. Zgodnie przyznajemy, że tureckie lody to podróżniczy obowiązek każdego turysty w Stambule. Tureckie lody dondurma można jednak znaleźć w całym kraju, sprzedawane w sklepach z baklavą, na ulicach i w restauracjach. Jedne z najbardziej lubianych smaków to pistacjowe czy kakaowe, jednak tureckie lody dostępne są w wielu wariantach.
Lato w Turcji jest rajem dla miłośników lodów. Co ciekawe, lody tureckie nie są zarezerwowane wyłącznie dla rożków czy miseczek, podawane są bowiem jako dodatek do niemal wszystkiego - od baklavy po irmik helvası (deser z kaszy manny).
Lody Maraş
Najbardziej wyjątkowy rodzaj tureckich lodów znany jest jako Maraş dondurması. Ten rzadki deser zawdzięcza swoją nazwę od regionu Kahranmanmaraş w południowej Anatolii, skąd pochodzi.
Czy kiedykolwiek jadłeś lody nożem i widelcem? Maraş dondurma zawiera więcej gęstego salepu niż standardowa odmiana, co nadaje mu szczególną odporność na topnienie, dlatego też w kawiarniach w całej Turcji zazwyczaj… je się je sztućcami.
Gorący napój salep z cynamonem
Jeśli planujesz odwiedzić Turcję poza miesiącami letnimi, nie martw się! Dondurmę z łatwością można zamówić przez cały rok. W chłodne dni idealnie sprawdzi się również gorąca filiżanka słynnego salepu.
Salep jest wytwarzany z tych samych składników, co tureckie lody, ale podawany jest na gorąco i posypany cynamonem. Co ciekawe, wiele tureckich lodziarni przekształca się zimą właśnie w kawiarnie salep.
Lody tureckie – lokalny street food
Kupowanie lodów od lokalnych sprzedawców jest atrakcją samą w sobie. Ubrani w tradycyjne szaty mężczyźni w czapkach Fes zabawiają przechodniów, zachęcając tym samym do kupna. Dookoła wózków z lodami bardzo często gromadzą się tłumy, obserwując, jak sprzedawca celowo przekłada gałkę lodów od rożka do rożka, podczas gdy ręka kupującego próbuje ochoczo (i bezskutecznie!) ją złapać.
Gdzie kupić dondurmę?
Sklepy i charakterystyczne wózki z dondurmą można znaleźć w każdym popularnym miejscu turystycznym w Turcji. Dzięki temu spróbowanie lokalnie wytwarzanych lodów tureckich to niemal obowiązek każdego podróżnika planującego spędzić wakacje w Turcji.
Lody tureckie – cena
Pamiętaj, aby zapytać o cenę lodów z wyprzedzeniem, najlepiej na początku całego pokazu sprzedaży. Ceny mogą być bowiem bardzo zróżnicowane (a często także zawyżone, zwłaszcza obok popularnych, turystycznych atrakcji) - 40 TL do około 80 TL za porcję. W niektórych przypadkach być może trzeba będzie się targować.
Spróbuj pysznych tureckich lodów… u źródła. Zarezerwuj wakacje w słonecznej Turcji i ciesz się wszystkimi dostępnymi smakami chłodnej dondurmy. Palce lizać!
Czy podobał Ci się ten artykuł?
Możesz ten artykuł udostępnić znajomym.